Η εργασία στο γραφείο ή η μελέτη στο σπίτι συνεπάγεται να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε μια καρέκλα γραφείου – μια κατάσταση που επιβαρύνει τις δομές της σπονδυλικής στήλης.

Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την ανάπτυξη ή την επιδείνωση των προβλημάτων της πλάτης και της μέσης, είναι σημαντικό να έχετε μια καρέκλα γραφείου που να είναι εργονομική,  να υποστηρίζει τη χαμηλότερη πλάτη και να διευκολύνει την καλή στάση του σώματος.

Τι είδους εργονομική καρέκλα γραφείου όμως είναι καλύτερη;

Υπάρχουν πολλά είδη και κανένας τύπος δεν είναι αναγκαστικά  ο καλύτερος, αλλά υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά και στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να τα αναζητήσετε σε μια καλή εργονομική καρέκλα γραφείου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα επιτρέψουν στον χρήστη να προσαρμόσει την καρέκλα στις δικές του ξεχωριστές ανάγκες.

 

Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει μια καλή εργονομική καρέκλα γραφείου;

Ρύθμιση ύψους καθίσματος:

Το ύψος της έδρας του καθίσματος θα πρέπει να ρυθμίζεται και μάλιστα εύκολα. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να έχει τα πόδια του επίπεδα στο πάτωμα, με τους μηρούς οριζόντια και τα χέρια στο ύψος του γραφείου. Το αμορτισέρ αερίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Πλάτος και μήκος της έδρας και της πλάτης:

Το κάθισμα θα πρέπει να έχει επαρκές πλάτος και μήκος για να υποστηρίζει άνετα κάθε χρήστη. Η έδρα θα πρέπει να υποστηρίζει το κάτω μέρος των μηρών σχεδόν μέχρι το γόνατο ώστε να είναι άνετο και ξεκούραστο.  Στενές και κοντές έδρες στα καθίσματα γραφείου κουράζουν εύκολα και οδηγούν γρήγορα σε λανθασμένη στάση.  Το ίδιο ισχύει και για την πλάτη του καθίσματος η οποία θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και σχήμα ώστε να υποστηρίζει την πλάτη.

Ρύθμιση της κλίσης και του ύψους της πλάτης του καθίσματος:

Η κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω του καθίσματος πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη ώστε να στηρίζει το σώμα σε κάθε γωνία.
Αν η καρέκλα γραφείου έχει το κάθισμα και την πλάτη ενιαία,  τότε η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη σε γωνίες εμπρός και πίσω, με μηχανισμό ασφάλισης.

Εάν η πλάτη του καθίσματος είναι ξεχωριστή από το κάθισμα, καλό θα είναι  να ρυθμίζεται και σε ύψος.

Οσφυϊκή υποστήριξη:

Η στήριξη χαμηλά στη μέση είναι πολύ σημαντική. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει εσωτερική καμπύλη και η μη προσαρμογή του καθίσματος στην καμπύλη αυτή, οδηγεί σε ολίσθηση του σώματος και πιέζει τη σπονδυλική στήλη.
Η οσφυϊκή ρύθμιση επιτρέπει στον χρήστη του καθίσματος να στηρίζει την εσωτερική καμπύλη της μέσης του.

Υποβραχιόνια:

Τα υποβραχιόνια της καρέκλας γραφείου πρέπει να είναι σε κατάλληλο ύψος ώστε τα χέρια του χρήστη να ξεκουράζονται και οι ώμοι να χαλαρώνουν.

Κατά την πληκτρολόγηση οι αγκώνες θα πρέπει να ακουμπούν, έχοντας το υπόλοιπο χέρι σε κλίση περίπου 10-15 μοιρών με το έδαφος.

Τα ρυθμιζόμενα υποβραχιόνια προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση αφού ρυθμίζονται ακριβώς στη κατάλληλη θέση για τον κάθε χρήστη.


Ρυθμιζόμενα προσκέφαλα
:  Η ύπαρξη προσκεφάλου και ιδιαίτερα όταν είναι ρυθμιζόμενο  επιτρέπει την καλύτερη στήριξη του αυχένα για μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη στάση του σώματος.

 Υλικά κατασκευής:

Η ποιότητα της καρέκλας γραφείου εκτός της ύπαρξης των εργονομικών χαρακτηριστικών, καθορίζεται από την ποιότητα των υλικών.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο υλικό κατασκευής του σκελετού της καρέκλας, της έδρας καθώς και των μηχανισμών.

Επίσης στο υλικό και των αριθμό ακτινών της βάσης.

Ιδανικά τα υλικά επιλογής θα πρέπει να είναι ενισχυμένο ξύλο και κόντρα πλακέ, μέταλλο, υαλοενισχυμένο πολυαμίδιο, χυτό αλυμίνιο ενώ η βαφές θα πρέπει να είναι ηλεκτροστατικές.

Τα αφρώδη υλικά θα πρέπει να είναι επαρκούς πάχους, σταδιακής παραμόρφωσης ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα χαρακτηριστικά των υφασμάτων και ιδιαίτερα στους κύκλους τριβής  όπου καθορίζουν την αντοχή και τη μακροζωία του υφάσματος (όσο περισσότεροι κύκλοι τόσο ανθεκτικότερο το ύφασμα) .

Χώρα προέλευσης:

Ρωτήστε ποια είναι η χώρα προέλευσης αφού σε μεγάλο βαθμό συνήθως καθορίζει την ποιότητα και την αντοχή του καθίσματος.

Εγγύηση:

Προτιμήστε καθίσματα και καρέκλες γραφείου που παρέχουν εγγύηση καλής λειτουργίας.
Διαιρέστε το κόστος της καρέκλας με τα χρόνια εγγύησης που παρέχονται και δείτε το κόστος ανά έτος χρήσης για να δείτε ποιο τελικά σας συμφέρει.